May 29, 2023
Airfryer kokemuksia

Airfryer kokemuksia — paras airfryer 2022

Rakastatko sinäkin paistettuja tai friteerattuja herkkuja? Nyt niitä voi valmistaa myös kotikeittiössäsi entistä helpommin ja terveellisemmin! Air fryerit ovat suomalaiskeittiötkin viime aikoina vallannut villitys. Suomeksi näiden näppärien keittiökoneiden nimi on yleensä joko kiertoilmakypsennin tai ilmafriteerauskeitin.

Monelle tutumpien rasvakeitinten sijaan air fryerien friteerausmenetelmä on terveelliseen ruoanlaittoon hyvin soveltuva kuuma ilma. Air fryerin avulla onnistuvat monipuoliset reseptit helpoista lohkoperunoista ja paistetusta broilerista sämpylöihin ja kakkuihin. Air fryer resepteihin erikoistuneita keittokirjoja ja sosiaalisen median ryhmiä löytyy jo huomattava määrä ja yhä useampi onkin rakastunut tähän terveelliseen tapaan valmistaa rapeita ranskalaisia ja meheviä liharuokia ilman ylenmääräistä öljyn tai muiden rasvojen käyttöä.

Air fryerit eivät kuitenkaan ole vain terveystietoisten ostajien paras valinta, vaan ne toimivat kuten pienoiskokoinen uuni. Siitä syystä ne sopivat erityisen hyviin pienikokoisiin keittiöihin, opiskelijakämppiin ja vaikka kesämökille. Pienen kokonsa takia air fryer on yleensä helppo liikutella ja varastoida. Se myös kypsentää ruoan nopeammin ja käyttää vähemmän energiaa kuin tavallinen uuni tai mikro.

Alla vertailemamme air fryerit ovat useiden testien parhaita malleja. Lue lisää jotta löytäisit eri merkkien joukosta juuri sinulle parhaiten sopivan testivoittajan.

Miten air fryerit toimivat?

Air fryerit ovat kuin minikokoisia uuneja. Niiden tehokas tuuletin puhaltaa kuumaa ilmaa paistettavan ruoan ympärille kiertoilmauunin tapaan. Ne sopivat erityisen hyvin tavallisesti rasvassa paistettavien ruokien tekoon ja takaavat samankaltaisen friteeratun lopputuloksen. Ne ovat myös hyvä tapa lämmittää ruoanjämiä mikron sijaan ja pitävät huolta, että lämmitettävä ruoka pysyy rapeana. Air fryerit sopivat sekä pakastevalmisteiden että tuoreiden raaka-aineiden kypsentämiseen ja lämmittämiseen.

Miten valita hyvä air fryer?

Air fryeria valitessa on hyvä kiinnittää huomiota kolmeen asiaan:

Helppokäyttöisyys

Hyvä air fryer on helppo ja yksinkertainen käyttää. Siinä on selkeä näyttö ja painikkeet, joiden avulla koneen toimintoja on helppo säädellä.

Tehokkuus

Hyvä air fryer on tehokas ja sopivan kokoinen ruoan ekonomiseen valmistamiseen. Kannattaakin miettiä kuinka isoja annoksia ruokaa yleensä valmistat kerralla ja valita air fryer joka sopii tähän käyttöön.

Käytännöllisyys

Useimmissa air fryereissa on irrotettava uunipelti ja ritilä, jonka päällä ruoka kypsentyy. Hyvän air fryerin merkki on, että irrotettavat osat ovat konepesunkestäviä, mikä helpottaa sen puhtaanapitoa. Joissain malleissa on myös esimerkiksi ikkuna, jonka läpi ruoan kypsentymistä voi seurata.

Näiden lisäksi esimerkiksi laitteen koko, johdon pituus ja muut käytännön ominaisuudet kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Tänään testissä olevat air fryerit ovat kaikki erinomaisia malleja, jotka sopivat monenlaisiin kotitalouksiin ja käyttötarkoituksiin.

Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650

Philips Avance sarjan air fryerit ovat tyylikkäitä, tehokkaita ja helppokäyttöisiä. Tämä malli on tilava ja sopii hyvin isommankin perheen tarpeisiin. Philipsin käyttämä Twin TurboStar-teknologia varmistaa, että laite kierrättää ilmaa tehokkaasti, mikä varmistaa ruoan nopean ja tasaisen kypsentymisen. Kiertoilman lisäksi tämä air fryer sisältää erillisen lämpöelementin, joka ruskistaa ruoan pinnan jättäen sen kuitenkin sisältä pehmeäksi ja meheväksi. Vaikka Philips Avance Airfryer on suunniteltu terveellistä ruoanlaittoa varten, sen kypsennystulos on erinomainen ja se sopii hyvin jokapäiväiseen ruoanlaittoon. Tämä malli on sarjan XXL-koon keitin, jonka kapasiteetti on jopa 1,4 kiloa – tarpeeksi iso vaikka kokonaisen kanan paistamiseen. Philips Avance Airfryer on helppo puhdistaa ja sekä sen uunipelti että ritilä kestävät tiskikonepesun.

Lisäksi keittimen kanssa voi käyttää Philips Airfryer -sovellusta, jonka kautta löydät esimerkiksi yli 200 air fryer reseptiä ja monenlaisia vinkkejä. Tässä Philips Avance Airfryerissa on viisi erilaista ohjelmaa, joiden avulla voit helposti esimerkiksi paistaa, grillata, leipoa tai pariloida. Helppojen painikkeiden ja digitaalisen näytön takia koneen käyttäminen on sopivan yksinkertaista. Me pidämme erityisesti tämän mallin toiminnosta, joka pitää ruokasi lämpimänä pidempään, jolloin ei haittaa, vaikka perhe ei olisikaan vielä pöydässä, kun ruoka on valmis. Philips on luotettava kodinkoneiden valmistaja ja tämä air fryer on hyvänlaatuinen. Se on kuitenkin myös tämän vertailun kallein malli ja ei siitä syystä sovi kaikille.

Ominaisuudet:

Tilavuus: 1,4 l

Kapasiteetti: 1,4 kg

Teho: 2225 W

Mitat: korkeus 433 mm, leveys 321 mm ja syvyys 322 mm

Paino: 7,99 kg

Toiminnot: Ajastin, Automaattinen virrankatkaisu, Kestää konepesun, Näyttö, Merkkivalo

Hyvät puolet:

Paljon eri toimintoja ja nopeustasoja

Erittäin tehokas (2225 W)

Pitää ruoan lämpimänä kypsentämisen jälkeen

Huonot puolet:

Vertailun kallein

OBH Nordica AG401DS0 Easy Fry Deluxe

OBH Nordica Easy Fry Deluxe -kiertoilmakypsennin on keskihintainen, helppokäyttöinen ja tyylikäs. Tässä mallissa on 1,2 kilon kapasiteetti, jonka ansiosta isompienkin aterioiden valmistaminen onnistuu helposti ja nopeasti. Siinä on jopa kahdeksan erilaista esiasetettua ohjelmaa, sekä käyttöä helpottava ajastin, jonka avulla kypsennyksen aloittamista voi viivyttää jopa tunnilla. Tämä OBH Nordica air fryer on tyylikäs ja sen yläosassa on kätevä LED-paneeli, jonka ansiosta laitteen ohjelmoiminen on helppoa. Paneeli myös näyttää jäljellä olevan paistoajan. Esiasetettujen ohjelmien lisäksi tässä mallissa on termostaatti, jonka avulla laitteen lämpötilaa voi säädellä 80 ja 200 °C välillä.

OBH Nordica Easy Fry Deluxe air fryerissa on irrotettavat osat ruoanlaittoa varten, ja ne on helppo pestä astianpesukoneessa. Sen johdon pituus on 1,2 metriä, mikä tekee laitteen sijoittelusta joustavaa ja helppoa. Tämä air fryer on näppärän kokoinen ja helppo säilöä pienessäkin keittiössä. Se on huomattavasti esimerkiksi aiemmin arvioitua Philipsin mallia kevyempi. Ikävä kyllä siinä on myös huomattavasti vähemmän tehoja kuin muissa testissä olevissa malleissa.

Ominaisuudet:

Tilavuus: 4,2 l

Kapasiteetti: 1,2 kg

Teho: 1400 W

Mitat: korkeus 390 mm, leveys ja syvyys 325 mm

Paino: 4,2 kg

Toiminnot: Ajastin, Automaattinen virrankatkaisu, Kestää konepesun, Näyttö, Tuplakori

Hyvät puolet:

Helppokäyttöinen

Tuplakori

Paljon säätövaihtoehtoja ja erillinen termostaatti

Huonot puolet:

Ei yhtä tehokas kuin muut vaihtoehdot

Princess Airfryer Digital XXL 182055

Tämä Princess Digital Aerofryer on täydellinen kiertoilmakypsennin monenlaiseen ruoanlaittoon. Sen tilavuus sopii hyvin isoillekin perheille 1,5 kilon kokonaiskapasiteettinsa ansiosta. Tämä malli soveltuu hyvin esimerkiksi leipomiseen, grillaamiseen ja paistamiseen. Sen digitaalinen näyttö ja yksinkertainen säädin sopivat hyvin laitteen muutenkin tyylikkääseen muotoiluun. Princess Digital Aerofryer sisältää kahdeksan esiasetettua ohjemaa eri ruokien täydelliseen kypsentämiseen, sekä mahdollisuuden säätää kypsennyslämpötilaa. Tämän mallin High Speed Air Convention -teknologia mahdollistaa ruoan nopean ja tehokkaan kypsentämisen. Kuten aiemmin arvioidussa OBH Nordican mallissa, myös tämän air fryerin kypsennyslämpötilaa voi säädellä 80 ja 200 °C välillä.

 

Princess Digital Aerofryer on kätevä, sen tiskikoneen kestävä uunipelti soveltuu hyvin myös tarjoiluastiaksi turvallisen kahvansa ansiosta. Tämä air fryer sopii hyvin modernin keittiön sisustukseen ja sen muotoilu myös parantaa laitteen käytettävyyttä. Esimerkiksi sen liukumista estävä alusta ja ylikuumentumiselta suojaava suunnittelu tekevät siitä hyvän valinnan esimerkiksi lapsiperheisiin. Se on kuitenkin hieman muita malleja kovaäänisempi.

Ominaisuudet:

Tilavuus: 5.2 l

Kapasiteetti: 1.5 kg

Teho: 1700 W

Mitat: korkeus 390 mm, leveys 405 mm ja syvyys 395 mm

Paino: 4,5 kg

Toiminnot: Ajastin, Näyttö

Hyvät puolet:

Tyylikäs

Turvallinen ja käyttöä helpottava muotoilu ja ominaisuudet

Huonot puolet:

Esiasetetut ohjelmat eivät aina takaa parasta paistotulosta