Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

paras Alkometri Testivoittaja

Paras Alkometri Testivoittaja

Alkometrit ovat viime vuosien aikana yleistyneet sekä ammatti- että kotikäytössä. Nykyään saatavilla on entistä laajempi valikoima alkometrejä eri hintaluokissa. Jos esimerkiksi mökki-illan jälkeen oma ajokunto arveluttaa, tarkka ja nopea alkometri on korvaamaton väline veren alkoholipitoisuuden mittaamiseen. Lue alla muutaman markkinoiden suosituimman alkometrin vertailu ja löydä itsellesi paras alkometrimalli.

Dräger Alcotest 3820 - alkometri

Dräger Alcotest 3820

Hyvät Puolet:

Huonot Puolet:

Dräger on pitkään ollut sekä ammattilaisten, että yksityiskäyttäjien, suosima alkometrimerkki. Sen Alcotest 3820 alkometri on nopea, tarkka ja luotettava. Se on hyväksytty käyttöön sekä ammatti- että yksityiskäyttöä säätelevien standardien mukaan. Laitteessa on yksi monitoiminappi, mikä tekee sen käytöstä helppoa ja vaivatonta. Alkometri on käyttövalmis lähes heti käynnistämisen jälkeen (noin 4 sekunnin viiveellä) ja puhallusnäyte voidaan ottaa heti. Laitteessa on käyttöä helpottava merkkiääni, jonka voi kuitenkin halutessaan kytkeä pois päältä, mikä tekee sen huomaamattomasta käytöstä helppoa. 

Alcotest 3820 on muotoiltu hyvää hygieniaa silmällä pitäen ja sen vaihdettavat suukappaleet ovat helppokäyttöisiä. Yksityiskäytössä ne voi halutessaan myös pestä ja käyttää uudestaan, mikä säästää rahaa uusien suukappaleiden jatkuvan ostamisen sijaan. Dräger Alcotest 3820 on kompakti ja mahtuu helposti taskuun tai laukkuun mukaan. 

Tarkan mittaustekniikan ylläpitäminen kuitenkin vaatii laitteen ammattimaista kalibrointia noin kerran vuodessa, mittarissa on sisäinen kello, joka muistuttaa kalibroinnin tarpeesta. Laitteen voi lähettää takaisin Drägerille kalibrointia varten. Tämän alkometrin huonoimmaksi puoleksi nousee lähinnä sen hinta, joka voi yksityiskäyttäjästä tuntua kalliilta. Se on kuitenkin tarkka ja luotettava valinta ostajalle, joka arvostaa Drägerin pitkää osaamista alalta.

Dräger Alcotest 5820 - alkometri

Dräger Alcotest 5820

Hyvät Puolet:

Huonot Puolet:

Dräger Alcotest 5820 on erityisesti ammattikäyttöön soveltuva moderni ja helppokäyttöinen alkometri. Sillä voidaan suorittaa aktiivinen mittaus puhallustestiä käyttämällä, tai passiivinen näytteenotto ympäröivästä ilmasta, jolloin suukappaletta ei tarvitse käyttää ollenkaan. Slide’n’click -suukappale on muotoilunsa takia helppo käyttää ja nopea vaihtaa. 

Tämä alkometri on helppokäyttöinen ja kaikki mittaustoiminnot valitaan yhdellä monitoiminapilla. Laitetta käytetään taustavalaistun näytön, LED-merkkivalojen ja äänimerkkien avulla. Laitetta voidaan käyttää myös siihen suunnitellun suojuksen kanssa. Toimintojensa takia se soveltuu tämän vertailun muita alkometrejä paremmin myös tilanteisiin, joissa useampi ihminen täytyy puhalluttaa nopeasti.

Dignita AM-8000 - alkometri

Dignita AM-8000

Hyvät Puolet:

Huonot Puolet:

Dignita AM-8000 -alkometri on yksityiskäyttöön tarkoitettu sähkökemiallisella polttokennotekniikalla toimiva alkometri. Se on nopea ja helppokäyttöinen malli, jolla puhallustesti voidaan tehdä noin kymmenen sekunnin viiveellä laitteen käynnistämisen jälkeen. Testin tulos on helppo lukea taustavalaistulta LCD-näytöltä, mutta alkometrissä on myös äänimerkit, jotka helpottavat mittauksen tekoa. Kuten Drägerin alkometrit, tämä Dignitan alkometri vaatii myös säännöllistä kalibrointia noin vuoden välein. 

Säännöllisellä kalibroinnilla, voit lisätä sen saamaa takuuta jopa 36 kuukauteen asti. Laitteen integroitu kalibrointiajastin ilmoittaa, kun laite vaatii kalibrointia. Tämä alkometri on hieman vertailtavia Drägerin malleja halvempi, mutta riittää toimintojensa puolesta hyvin kotikäyttöön. On kuitenkin hyvä huomata, että laite ilmoittaa yli 1.00‰ promillen lukemat viestillä HI tarkkojen lukemien sijaan. 

Näin ollen se soveltuu ajokunnon tarkastamiseen paremmin, kuin tarkan veren alkoholipitoisuuden mittaamiseen. Sen käyttölämpötila on myös vastaavia Drägerin malleja hieman rajoitetumpi, tosin se soveltuu silti erinomaisesti kesä- ja sisäkäyttöön.

Alcoscan AL7000 - alkometri

Alcoscan AL7000

Hyvät Puolet:

Huonot Puolet:

Alcoscan AL7000 -alkometri on tämän vertailun huokein malli, mutta se on saanut erinomaiset pisteet esimerkiksi Kuningaskuluttajan alkometritestissä. Se toimii puolijohdesensoritekniikalla, jonka takia tätä alkometriä ei tarvitse lähettää valmistajalle kalibroitavaksi. Sen sijaan laitteen takana oleva sensorimoduuli tulee vaihtaa noin vuoden välein parhaan mittaustarkkuuden ylläpitämiseksi. Moduulin vaihtaminen tapahtuu helposti kotona. Laite itse ilmoittaa vaihdon tarpeesta noin 300 käyttökerran jälkeen. 

Alcoscan AL7000 -alkometri on kompakti ja helppokäyttöinen, se on käyttövalmis noin 25 sekunnin viiveellä laitteen käynnistämisen jälkeen. Tämä alkometri myös tarkistaa mittauksen aikana, että puhallustestin puhallusvoimakkuus on riittävän kova. Tässä mallissa on kiinteä suukappale, mutta siihen voi myös hankkia erillisiä vaihdettavia suulakkeita. Sen ominaisuuksiin kuuluvat valaistu digitaalinäyttö ja helppokäyttöinen yhden painikkeen käyttöliittymä.

Yhteenveto

Modernit alkometrit ovat helppokäyttöisiä ja pienikokoisia, joten niiden käyttäminen on yksinkertaista tilanteesta riippumatta. On kuitenkin hyvä huomata, että tarkimmankin alkometrin tulos voi hieman erota veren oikeasta alkoholipitoisuudesta, ja sen takia on ensiarvoisen tärkeää olla ajamatta autoa alkoholin nauttimisen jälkeen. Tämän testin monikäyttöisimmäksi alkometriksi suoriutui sekä ammatti -että yksityiskäyttöön soveltuva Dräger Alcotest 3820 -alkometri. Se on markkinoiden suosikki ja yksi tämän hetken luotettavimmista kaupallisista malleista. Kotikäyttöön tämän vertailun alkometreistä paras on sen sijaan hintaluokaltaan huokeampi Alcoscan AL7000 -alkometri, jonka parhaisiin ominaisuuksiin kuuluu sen kotona vaihdettava sensorimoduuli, jonka takia tätä alkometriä ei tarvitse lähettää valmistajalle kalibroitavaksi.

Alcoscan AL7000 -alkometri

Alcoscan AL7000
95/100 meidän pisteet
4.5/5

Mikä on alkometri ja miten sitä käytetään?

Alkometri on laite, jolla voidaan mitata veren alkoholipitoisuus uloshengitysilmasta. Sen toiminta perustuu ihmisen hengitysilmassa olevan alkoholin sähkökemialliseen hapettamiseen.

Alkometrin käyttäminen on yksinkertaista. Alkometrin käynnistämisen jälkeen, mallista riippuen, käyttäjän tulee odottaa, että laite on valmis suorittamaan mittauksen. Puhallusmittaus suoritetaan puhaltamalla alkometrin suukappaleeseen tasainen pitkä puhallus. Laite ottaa näytteen puhalletusta ilmasta, analysoi sen automaattisesti ja ilmoittaa tuloksen joko äänimerkillä tai laitteen näytöllä.

Miten valita paras alkometri?

Alkometriä valitessa kannattaa hintaluokan lisäksi keskittyä laitteen luotettavuuteen, nopeuteen ja siihen kuinka tarkasti se kykenee mittaamaan alkoholipitoisuuksia. Tämän lisäksi on myös hyvä kiinnittää huomiota siihen, kuinka usein alkometri tarvitsee huoltaa tai kalibroida. Jos alkometriä on hankkimassa ammattikäyttöön, täytyy myös varmistaa, että se täyttää EU:n ammattistandardin EN15964. Yksityiskäyttöön sen sijaan riittää EU:n standardin EN16280:2012 täyttävä alkometri.

Aiotusta käyttötarkoituksesta riippuen, on myös hyvä olla tietoinen vaihtelusta eri alkometrien käyttölämpötiloissa. Useimmat alkometrit eivät toimi kovin hyvin erittäin kylmissä lämpötiloissa, mutta eri mallien alimmissa suositelluissa käyttölämpötiloissa on eroja. Mallista riippuen, myös alkometrin mittaama promillealue voi vaihdella.