Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Paras ilmankostutin

Paras ilmankostutin 2022 | Vertailu

Testien parhaat ilmankostuttimet

Etenkin talvisin liian kuivasta sisäilmasta kärsii yllättävän moni, joskus jopa tietämättään. Asunnon suhteellista ilmankosteutta on mahdollista mitata kaupasta edullisesti saatavilla kosteusmittareilla, jolla voidaan samalla huomata myös ilman liiallinen kosteus.

Ilmankosteuden jäädessä huomattavan alhaiseksi voidaan ilmaa tarvittaessa kostuttaa ilmankostuttimella. Ilmankostuttimet helpottavat kuivaa ihoa ja sieraimia, mutta sen käytöllä voi olla myös lukemattomia muita terveyshyötyjä. Liian kuiva sisäilma vaikuttaa negatiivisesti terveyden lisäksi myös asuntoosi. Ilmankostuttimet eroavat toisistaan niin kostutustavoilla sekä laitteen lisäominaisuuksilla. Alta löydät kattavan tietopaketin ilmankostuttimien tuomista terveysvaikutuksista, sekä vertailua useiden eri ilmankostuttimien välillä. Joukossa on niin testivoittajia, kuin myös hieman tuntemattomampiakin merkkejä.

Wilfa HU-4W höyrystävä ilmankostutin

Wilfa HU-4W höyrystävä ilmankostutin

Laitteen hyvät puolet

Testien parhaat ilmankostuttimet

Wilfan höyrystävä ilmankostutin höyrystää ilman nopeasti, on käytön aikana hyvin hiljainen sekä säilyttää jatkuvasti miellyttävän ja halutun kosteustason. 

Hace MJS491 ultraääni ilmankostutin

Hace MJS491 ultraääni ilmankostutin

Laitteen hyvät puolet

Hacen ultraääni ilmankostutin on kooltaan kompakti ja kätevä, sekä eroaa toimintaperiaatteeltaan hieman muista ilmankostuttimista.

Stadler Form Eva Little ilmankostutin

Stadler Form Eva Little ilmankostutin

Laitteen hyviä puolia

Laitteen huonoja puolia

Stadlerin ilmankostuttimessa yhdistyy niin alhainen energiankulutus, tehokkuus sekä tyylikäs ja moderni design.

Dyson Humidify + Cool -ilmankostutin ja puhdistin

Dyson Humidify + Cool -ilmankostutin ja puhdistin

Laitteen hyviä puolia

Laitteen huonoja puolia

Dysonin ilmankostutin ja puhdistin puhdistaa ilmaa vuoden ympäri viilentäen ilmaa kesäisin ja säätäen ilmankosteutta jatkuvasti taaten näin optimaalisen kosteuden ja yleisen ilmanlaadun.

Laite analysoi ja näyttää ilmanlaadun reaaliajassa vangiten samalla allergeeneja sekä epäpuhtauksia; samalla kosteuttaen huoneilmaa tehokkaasti.

Stadler Form Anton ultraäänellä toimiva ilmankostutin

Sadler Form Anton ultraäänellä toimiva ilmankostutin

Laitteen hyviä puolia

Laitteen huonoja puolia

Tyylikäs ja pieni Stadler Form Anton ilmankostutin takaa tehokkaan ja laadukkaan ilman kostuttamisen aina 25 neliömetriin saakka. Anton mahdollistaa myös erilaisten tuoksujen käytön.

Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier ilmankostutin

Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier ilmankostutin

Laitteen hyviä puolia

Laitteen huonoja puolia

Ultraäänellä toimiva Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier ilmankostutin kosteuttaa huoneilmaa tuottamalla höyryä suuren 4,5 litran säiliön ja ultraäänen avulla.

Laite tuottaa ultraäänen avulla viileää höyryä, joka tehokkaasti ja nopeasti kosteuttaa ympäröivää huoneilmaa.

Ufox U3S ilmankostutin

Ufox U3S ilmankostutin

Laitteen hyviä puolia

Laitteen huonoja puolia

Suomalainen ilmankostutin, joka on jo yli 30 vuoden ajan tarjonnut kosteutusta lukuisiin koteihin. Ufox on tunnettu pitkäikäisyydestään, sillä siinä ei ole lainkaan käytössä kuluvia osia. Myös huoltaminen on helppoa, jolloin kalkkikerrostumat ja muut epäpuhtaudet saadaan vesisäiliöstä poistettua huolellisesti.

Stadler Form Oskar Big ilmankostutin

Stadler Form Oskar Big ilmankostutin

Laitteen hyviä puolia

Laitteen huonoja puolia

Suurempiin huoneisiin suunniteltu Stadler Form Oskar Big tarjoaa optimaalisen kosteuden nopeasti ja alhaisella energiankulutuksella. Hiljainen ja tyylikkään muotoilun omaava laite toimii evaporaatioteknologialla.

Kenelle ilmankostutin sopii?

Ilmankostutin sopii kaikille, jotka kärsivät kuivan sisäilman aiheuttamista oireista kuten kuivista silmistä, kutiavasta kurkusta, kuivista huulista sekä sähköisistä hiuksista.

Kuivan sisäilman aiheuttamia ongelmia

 Kutina

  • Nenän karstaisuus
  • Silmien kuivuminen
  • Kuiva iho
  • Hiusten sähköisyys

Tulisiko ilmankostuttimen olla höyrystävä, vaiko ultraääninen?

Höyrystävän ilmankostuttimen toimintaperiaate perustuu luonnolliseen höyrystymisen prosessiin. Laite ilmee huoneilmaa laitteen sisään tuulettimen avulla, jonka jälkeen ilmaan lisätään kosteutta ennen sen puhaltamista takaisin ulos.

Tämä luontainen prosessi mahdollistaa ilman kostuttamisen optimaalisella tavalla, eikä täten liian suuresta ilmankosteudesta ole vaaraa.

Höyrystävien ilmankostuttimien ylläpito ja puhdistus voi kuitenkin ajoittain olla hieman turhauttavaa ja hankalaa; täten kannattaakin valita malli, jossa puhdistus ja muut toimenpiteet on tehty erittäin helpoksi.

Ultraäänellä toimivat ilmankostuttimet käyttävät ilman kostuttamisessa nopeasti väreilevää kalvoa. Kalvo levittää mikroskooppisen pieniä vesipisaroita ilmaan, jossa ne haihtuvat nopeasti ja muuttuvat vesihöyryksi.

Ultraäänellä toimivat ilmankostuttimet ovat toimintaperiaatteensa ansiosta erittäin hiljaisia, jolloin ne soveltuvatkin erinomaisesti esimerkiksi makuuhuoneeseen. Höyrystävään ilmankostuttimeen verrattuna ultraäänellä toimivat ilmankostuttimet ovat myös huomattavasti helpompia pitää puhtaana. Ilman hygrostaattia monet ultraäänellä toimivat ilmankostuttimet saattavat kuitenkin nostaa huoneen kosteusprosentin liian ylös, tämän edistäen esimerkiksi homeen ja pölypunkkien kasvua.

Laadukas ja hyvä ilmankostutin on kuitenkin helppo käyttää, hygieeninen ja hiljainen. Höyrystäviä ilmankostuttimia suositaan niiden veden riittävän kuumennuksen ansiosta. Höyrystävät ilmankostuttimet kuumentavat vettä riittävästi, jolloin ilman kostuttaminen on myös hygieenistä.

Suositeltu huoneilman kosteus

Huoneilman kosteutta on hyvä seurata säännöllisesti, jotta vältytään liian kostean huoneilman aiheuttamista ongelmista.

Normaali ja suositeltu kosteustaso on noin 40-60% välillä, jolloin ilma ei tunnu liian kuivalta tai kostealta. Liiallinen kosteus aiheuttaa esimerkiksi homeiden sekä pölypunkkien lisääntymistä. Liian korkea ilmankosteus tarjoaa oivan elinympäristön myös erilaisille hyönteisille ja tuholaisille.

Hometta voidaan alkaa havaita ilmestyvän ilmankosteuden ylittäessä 70%.

  • Ahainen ilmankosteus: alle 40%
  • Normaali ilmankosteus: noin 40-60%
  • Korkea ilmankosteus: yli 60%

Ilmankostuttimen säännöllinen puhtaanapito

Ilmankostuttimen valinnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota laitteen helppoon puhtaanapitoon. Laitteen säännölliseen huoltoon sisältyy muun muassa säiliöiden ja muiden osien pesu, suodattimien vaihto sekä veden vaihto.

Ilmankostuttimeen ei myöskään saa jättää vettä seisomaan tämän kerätessä terveydelle haitallisia mikrobeja. Mikäli vesi säiliössä on kuitenkin päässyt seisomaan, on tärkeää vaihtaa vesi ja puhdistaa laite huolella ennen käynnistämistä.